Retrospective: Open4Tech Summer School 2020

Inca o vara la Open4Tech

Desi multi tineri sunt cam satui sa stea in casa dupa atatea luni de lockdown si ar zburda care incotro, totusi multi dintre ei au ales sa invete ceva nou alaturi de noi (online), la Open4Tech Summer School 2020. Audienta a fost la inaltime anul acesta: peste 200 de elevi si studenti inscrisi, unele workshop-uri fiind chiar foarte populare, avand ~80 participanti/live.

Important: Din cauza COVID-19, pentru siguranta tuturor, editia 2020 a fost doar ONLINE (folosind Google Meet)

La editia de anul acesta (a 5-a), colegii nostri au pregatit 5 workshop-uri, pe teme foarte variate:

[24 iunie] Code gold, not trash – Andrei Zuica

Un curs pentru incepatori, care ii ajuta sa puna bazele unor obiceiuri bune de lucru, indiferent de limbajul de programare folosit. Am acoperit o gramada de subiecte, toate cu exemple de cod (good & bad): coding standards, linters & formatters, design patterns… workshop-ul asta a fost chiar S.O.L.I.D. ????

[24-26 iunie] C++17/20 STL Essentials – Victor Ciura

Cand auzi de C++ primul lucru la care te gandesti este: “vechi”. Si pe buna dreptate, la 40 de ani, isi arata varsta prin multe locuri. Totusi, este in continuare folosit de milioane de programatori si sta la baza majoritatii stack-urilor tehnologice moderne. In acest workshop, le-am aratat participantilor de ce C++ este intotdeauna raspunsul, atunci cand performanta este importanta. C++ modern (17/20) este mai mult decat un facelift, oferind o gramada de facilitati grozave de explorat: abstractii puternice, fara cost de performanta la runtime.

[25-26 iunie] Web Development Basics – Catalin Rosu

Un workshop cu mult live coding, acoperind o gramada de subiecte pe care orice front-end developer trebuie sa le stapaneasca, pentru a produce aplicatii web de calitate. Am inceput prin a construi impreuna un meniu de navigare responsive, fiind atenti la toate detaliile si “best practices” moderne. Studentilor le-a placut mult instrumentul de colaborare folosit aici: codepen.io Incercati-l si voi!

In a 2-a parte am fost detectivi Chrome DevTools ???? spionând siturile universităților din România pentru web best practices (sau mai bine spus worst-practices ????).

[29 iunie – 1 iulie] TikTok hand challenge recognition using Javascript – Radu Albastroiu

Machine Learning este un topic hot de cativa ani si multi vor sa invete ceva despre asta. Problema e ca majoritatea exemplelor/cursurilor introductive disponibile sunt plictisitoare si franeaza elanul oricui. Noi am cautat ceva mai fun ???? si credem ca a atras atentia participantilor.

Am examinat pe scurt niste fundamente teoretice despre data collection, preparation, model training, apoi ne-am apucat sa implementam asta intr-o aplicatie Javascript React, folosind Tensorflow. Dupa cateva rafinari ale implementarii si final training for our data model … on to predictions: ✋????????????????????✊✌️

#ML #React #Javascript #Tensorflow ????

[29 iunie – 2 iulie] RESTful APIs – Cristi Minica

Un workshop nou, interactiv, cu multe Quizz-uri live ???? si mult cod Javascript. Puteti sa studiati/rulati sursele din acest repo: GitHub

???? Building correct RESTful APIs in Node/Express: bazele HTTP requests, testare cu Postman si data models cu MongoDB/Mongoose.

Am făcut demo la o grămadă de lucruri utile pentru Node.js apps, printre care:

  • testing best practices
  • debugging JS in Vscode
  • middlewares in the request pipeline (morgan, express-rate-limit, cors)
  • proxies
  • security bests practices
  • JavaScript async/await/promises

Want more ?

Daca v-a placut acest sneak peek, puteti gasi mult mai multe poze si detalii din fiecare zi de Open4Tech, pe pagina noastra de Facebook. Follow Us pentru noutati si anunturi similare in viitor.

Gazdele

Multumim Departamentului Informatica-UCV din cadrul Facultatii de Stiinte, Universitatea din Craiova si Societatii pentru Tehnologii Computationale care organizeaza excelent, in fiecare an, scoala de vara Open4Tech Summer School 2020

Editia 2021

Desi a fost in conditii speciale (online, de acasa), totusi – ca in fiecare an – a fost extrem de FUN.

Abia asteptam sa ne reintoarcem la Open4Tech vara urmatoare!