A fi sau a nu fi…intern

Traditia a continuat si anul acesta la Caphyon cu o serie de internship-uri menite sa-i ajute pe internii nostri, printre care ma aflu si eu, in a-si descoperi noi aptitudini dar si de a-si forma o impresie proprie in ceea ce priveste lucrul si integrarea lor intr-o companie software.

Dupa doua luni de invatare aprofundata si munca depusa, a venit timpul pentru o intalnire intre interni, unde am impartasit intre noi impresiile si parerile create, unde am stat de vorba despre momentele petrecute aici, unde am depanat amintiri…

Programul de internship a presupus lucrul in echipa cat si individual.

Astfel, patru dintre colegii interni care imi sunt si colegi la facultate au format o echipa la departamentul de C++/C# development: TheoDianaIulian si Gabi unde au dezvoltat o aplicatie desktop.

Colegi de birou si tot timpul cu glumele la ei, SilviuGeani si Petre au facut parte din departamentul de fullstack web development. Ei au lucrat la o extensie prin care poti crea tutoriale pentru alte site-uri.

Fiind in ultimul an de liceu, Andrei nu a fost descurajat in a aplica la internship unde a avut-o colega pe Alexandra in dezvoltarea unui site web.

Ramanem in acelasi departament web, unde Edi si Cosmin au creat si ei o aplicatie. La departamentul Solutions Engineer i-am avut alaturi de noi pe Andrei-Catalin si Razvan, care cu ajutorul mentorilor au interactionat cu clientii nostri, oferindu-le solutii tehnice.

Mihai si colegul sau Andrei au facut parte din echipa de QA unde au executat scenarii de testare.

Colega mea de birou, Rodica, a facut parte din departamentul de C# .NET, unde a lucrat impreuna cu colegii din echipa Clang Power Tools pentru o extensie de Visual Studio.

La departamentul de Marketing Engineer am avut placerea sa ajut la conceperea si editarea articolelor pentru produsul Advanced Installer.

Iata cateva din impresiile si trairile noastre in cele doua luni de internship.

Cum ai ajuns sa lucrezi la Caphyon?

Diana: “Noi am ajuns la Caphyon prin intermediul testului STL de la PCA (Programarea Calculatoarelor si Algoritmica). Personal, imi imaginam Caphyon ca fiind o firma cu multe asteptari, competitiva si oarecum dura.”

Theo: “Stiam ca au produse proprii si ma asteptam ca standardele sa fie inalte, stiam ca acolo lucreaza oameni foarte pasionati de ceea ce fac.”

Colegii Solutions Engineer, Razvan si Andrei-Catalin, impreuna cu echipele de la web: Geani, Silviu, Petre, Alexandra, Edi, Andrei si Cosmin au aflat de Caphyon prin intermediul facultatii; exceptie face Andrei care, fiind in ultimul an de liceu, a aflat de aceasta oportunitate prin intermediul social media.

Rodica: “Stiam de Caphyon inca din anul intai; stiam de la PCA, acolo am interactionat pentru prima data cu evenimentele firmei, unde am vazut in ea o oportunitate de a invata lucruri noi.”

Colegii de la QA pot spune ca au o poveste interesanta; in timp ce Andrei a lucrat in mai multe domenii printre care si resurse umane, acum este student la Informatica. Mihai este absolvent al Facultatii de Drept, unde a aflat de Caphyon prin intermediul social media.

Personal, pot spune ca stiam de Caphyon inca de cand am inceput facultatea. Am fost bucuroasa sa vad ca ofera diverse programe de internship, printre care si cel de Marketing la care am aplicat fara sa ma mai gandesc.

Cateva sfaturi, fraze ale mentorilor care ti-au ramas intiparite in minte

Theo: “Am invatat ca mereu trebuie sa tratezi cu calm nu problema, ci cauza problemei”

Diana & Gabi: “Trebuie sa stii cand sa renunti la o idee, atunci cand poate nu e cea mai buna solutie.”

Iulian: “Mereu exista o cale mai buna de a rezolva o problema.”

Geani: “Am invatat sa ne documentam mai mult si cat de importanta e documentatia in gasirea unei solutii.”

Silviu: “Am invatat sa nu ma bazez pe prima solutie gasita, chiar daca functioneaza.”

Rodica: “Exista solutie pentru orice problema.”

Andrei-Catalin: “M-au ajutat sa inteleg ca nu pot sa merg mai departe si sa evoluez in domeniu fara autoeducare. Tot ei mi-au aratat ca nu prea exista lucruri pe care sa nu le gasesti online sau probleme care sa nu aiba raspuns.”

Razvan: “M-au ambitionat pentru viitor, mi-am dat seama ce inseamna cu adevarat sa fii bun la ceva.”

Mihai: “Am invatat sa abordez problema din mai multe unghiuri, calitate vs cantitate.”

Andrei: “Sa incerc sa nu mai supraanalizez lucrurile, aveam tendinta de analiza extrema.”

Alexandra: Unul din sfaturile care mi-au ramas intiparite in minte este ca nu trebuie sa iti fie teama in a incerca lucruri noi si de a gresi. De asemenea, cat de important este sa stii sa iti organizezi timpul astfel incat sa fii o persoana cat mai eficienta.

Ce asteptari ai avut inainte de a incepe internshipul?

Iulian: “Nu stiam ce asteptari sa am, fiind primul contact cu o companie.”

Diana: “Ma asteptam sa fie dificil la inceput, dar m-am integrat destul de usor.”

Theo: “Ma asteptam, intr-adevar, sa fie o trecere mai dificila intre mediul academic si o companie, dar avand in vedere ca am lucrat deja cu colegii mei in echipa, totul a decurs foarte bine.”

Geani: “Ma asteptam sa intalnesc oameni capabili sa imi raspunda la orice intrebare.”

Andrei: “Ma asteptam sa invat lucruri interesante.”

Silviu: “Sa invat. Am invatat mai multe decat ma asteptam.”

Rodica: “Nu am avut asteptari. Am fost surprinsa ca am avut atata libertate de exprimare.”

Alexandra: Inainte de a incepe internship-ul ma asteptam sa asimilez cat mai multe lucruri care sa ma ajute sa ma dezvolt si sa ma descopar.

Ce lucruri ai invatat in perioada Internship-ului si ce skill-uri simti ca ai dobandit in urma lui?

Gabi: “Am invatat sa ma exprim mult mai tehnic, concepte de UI design.”

Theo: “Multi-threading, lucruri pe care la facultate inca nu le-am abordat, sa imi exprim ideile intr-un mod mai tehnic.

Diana: “Lucrul in echipa, un mediu controlat si sustinut de lucru, sa fiu mai organizata. Am invatat cat de important este sa treci prin toate etapele: informare, integrarea codului, testarea codului, documentatie.”

Iulian: “Am invatat ca nu e atat de simplu sa lucrez in echipa pe cat ma asteptam.”

Geani: “Lucrul in echipa, sa comunic mai deschis.”

Silviu: “Am invatat sa am mai multa rabadare, sa zabovesc mai mult in gasirea unei solutii.”

Andrei-Catalin: “Pe langa masa de informatie acumulata in ceea ce priveste Advanced Installer, am dobandit si skill-uri precum: empatizarea cu clientii, planificare si organizare a timpului, invatarea si informarea continua si multe altele, mai ales soft-skills. De asemenea, am dobandit o multime de skill-uri tehnice precum cunostiinte de QA, databases, scripting (PowerShell, BAT files, etc.) si despre Windows Operating System in general.”

Razvan: “Scripting, tehnologii de packaging, gandire critica, coding, troubleshooting.”

Rodica: “Eram familiarizata cu atmosfera de lucru in echipa intr-o companie, avand in vedere ca nu e primul meu internship. Am descoperit o alta parte a programarii, dezvoltarea unei extensii de Visual Studio, lucru cu care nu am mai interactionat pana acum.”

Andrei: “Am invatat sa am mai multa rabdare pentru gasirea unei solutii.”

Edi&Cosmin: “Am realizat ca preferam lucrul in echipa.”

Mihai “Atentia sporita la detalii, sa ma descurc singur, sa fiu mai perspicace.”

Alexandra: In urma internship-ului pot spune ca am invatat foarte multe, de la organizarea timpul si abilitatea de a prioritiza sarcinile, pana la tehnologii de packaging, concepte tehnice.”

Pe langa lucrurile invatate, ce ti-a mai placut in toata aceasta perioada?

Theo: “Mediul foarte prietenos, oameni dornici sa isi impartaseasca cunostintele.”

Diana: “Pasiunea oamenilor pentru ceea ce fac.”

Gabi: “Cultura firmei”

Iulian: “Activitatile oferite de companie”

Petre: “Mi-a placut sa ma ajut cu colegii; asta m-a motivat sa invat si mai multe lucruri.”

Geani: “Interactiunea cu persoane care m-au ajutat sa cresc atat pe plan profesional cat si personal.”

Rodica: “Ocazia de a interactiona cu restul colegilor nu doar in companie ci si in afara programului, prin activitatile organizate.”

Edi: “Mediul de lucru, libertatea de exprimare.”

Andrei: “Faptul ca poti vorbi cu angajatii, care te ajuta cu idei, sa “prinzi” de la ei.”

Alexandra: “Angajatii din companie, faptul ca am putut sa ne alegem limbajul de programare in care sa realizam aplicatia.”

Cosmin: “Mi-a placut mediul de lucru, mediu ergonomic si relaxant.”

Alexandra: Unul din lucrurile care mi-au placut cel mai mult este faptul ca am interactionat cu colegi din toate departamentele precum Design, Development sau Support, pentru realizarea task-urilor.

Ce nu a fost asa grozav? Daca ai putea schimba ceva la companie, ce ai schimba?

Diana: “Nu a fost asa grozav ca, in cele doua luni, nu am avut timp sa ducem la bun sfarsit toate ideile pe care ni le-am propus la inceputul proiectului. In ceea ce priveste compania, nu as schimba nimic.”

Theo: “Timpul a trecut prea repede. Nu as schimba nimic.”

Silviu: “In primele zile de Internship m-am simtit putin overwhelmed in ceea ce priveste cantitatea de informatii pe care o primeam si pe care trebuia sa o asimilez.”

Andrei-Catalin: “Nu cred ca as schimba ceva la companie, dar imi pare rau ca acea camera de relaxare nu a fost gata pana la sfarsitul Intershipului meu.”

Razvan: “Sesiunea de briefing, cand se strangea echipa in cerc. Poate am stat prea putin sa ma obisnuiesc cu practica.”

Alexandra: Pentru mine a fost grozav totul, nu as schimba nimic.

Internship Show & Tell

Ca in fiecare an, programul Caphyon Summer Internship se incheie cu o serie de prezentari, unde internii se mandresc cu ce au invatat si ce au construit vara asta.

“Internship Show & Tell” – Day 1

“Internship Show & Tell” – Day 2

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile de viitor, Diana si Theo vor sa dobandeasca cunostinte in domeniul inteligentei artificiale, sa ia parte la diverse activitati in urma carora sa isi dezvolte abilitatile.

Gabi ar vrea sa exploreze si partea de web development.Se pare ca partea de UI design l-a surprins intr-un mod placut.

Rodica spune ca vrea sa aprofundeze cunostintele in acest domeniu.

Partea de hardware i se pare destul de interesanta incat Petre ar vrea sa o exploreze.

Colegii de la departamentul web mi-au impartasit ca doresc sa se specializeze in tehnologiile cu care au lucrat pe perioada Internship-ului.

Unul din colegii Solutions Engineers, Andrei-Catalin spune ca in viitorul apropiat vrea sa acumuleze cat mai multe informatii in ceea ce priveste software development-ul. Pe termen lung ar vrea sa se angajeze tot in domeniul IT si sa isi dezvolte propria aplicatie. Si colegul sau, Razvan, spune ca ar vrea sa exploreze si alte domenii precum cel de development.

Colegii de la QA au folosit acest Internship o rampa de lansare pentru ei, considerand lucrurile invatate aici de mare folos.

Cat despre mine, pot spune ca o sa explorez cat mai mult domeniul de Marketing, chiar aici la Caphyon, pentru ca unul din cele mai importante lucruri este sa faci ceea ce iti place.