Procesor de Programator

Computerul unui programator are nevoie de putere, fara indoiala. Intre compilatoare, interpretoare, IDE-uri, baze de date, masini vituale, diverse stack-uri, browsere, etc. ca programator nu vei avea niciodata “prea multa” putere de calcul. Configuratiile noastre curente folosesc Intel Core 2 E8400 sau Q9550.

Procesor:E8400Q9550
Cores:24
Frecventa:3 GHz2.83 GHz
FSB:1333 MHz1333 MHz
L2 cache:6 MB12 MB
Fabricatie:45 nm45 nm

Nu overclock-am. Preferam sisteme extrem de stabile si fara erori. Ne este de ajuns ca depanam propriile noastre buguri. Nu vrem sa ne intrebam daca o eroare intamplatoare se datoreaza hardul prea stresat.

Dual vs. Quad

Depinde de tipul de dezvoltare. Cum in general la acelasi pret un quad are frecventa (si deci performanta single-threaded) mai mica decat a unui dual, alegem quad doar daca stack-ul de dezvoltare este multi-threaded serios.

Pe termen lung oricum mai multe core-uri avantajeaza pentru ca in sistemul de operare in orice moment sunt zeci de drivere, aplicatii, procese care ruleaza in background in mod paralel. Uneltele de dezvoltare se paralelizeaza si ele iar diferenta de pret dintre variantele multicore se micsoreaza.

AMD?

Nu. Din pacate in acest moment procesoarele AMD sunt inferioare celor Intel atat la raportul pret/performanta cat si la performanta/watt, nefiind deci o alternativa reala.

Tendinte Viitoare

La Intel viitorul (extrem de apropiat) este clar: i7. Singura intrebare este daca AMD, care in acest moment trece prin dificultati majore, va reusi sa prezinte un contracandidat serios.