Retrospective: Open4Tech Summer School 2021

Inca o vara la Open4Tech

Desi multi tineri sunt cam satui sa stea in casa dupa atatea luni de lockdown si ar zburda care incotro, totusi multi dintre ei au ales sa invete ceva nou alaturi de noi (online), la Open4Tech Summer School 2021. Audienta a fost la inaltime anul acesta: peste 130 de elevi si studenti inscrisi, unele workshop-uri fiind chiar foarte populare, avand ~60 participanti/live.

Important: Din cauza COVID-19, pentru siguranta tuturor, editia 2021 a fost doar ONLINE (folosind Google Meet)

La editia de anul acesta (a 6-a), colegii nostri au pregatit 5 workshop-uri, pe teme foarte variate:

[28-29 iunie] Why We Code – Gabriel Diaconita

Software-ul a devenit ceva ubicuu in societatea moderna. Munca neincetata a computerelor ne-a ajutat sa economisim timp, sa ne conectam cu alti oameni si sa traim prosper mai mult timp. Desi codul este executat cu viteze incredibile, el este conceput si scris de creiere umane, la viteza umana.

Acest curs a fost o calatorie in explorarea universului de Cod.

De la matematica timpurie pana la cum a ajuns unanitatea sa scrie cod. Urmata de practici bune in development si responsabilitatile progrmatorilor pentru codul produs.

[28-29 iunie] So You Think You Can # (Hash) – Victor Ciura

Majoritatea limbajelor de programare ofera associative “arrays” (containers), sub diverse nume: maps, dictionaries, hash-maps, unordered-maps, hash-tables, etc.

Acest workshop examineaza astfel de structuri de date de la proprietati elementare pana la tehnici avansate de hashing.

Lookup performance, memory access patterns and cache-friendly sunt axele dupa care ne-am ghidat in a construi functii de hash eficiente.

Am vazut cum se face hashing pentru obiecte compuse si adaptoare generice de hashing, ce ne-au permis sa experimentam cu diversi algoritmi: FNV1a, CityHash, Spooky, SipHash, Murmur, etc.

[30 iunie – 1 iulie] A list<> of data structures you should add in your learning queue<> – Nicolae Telechi

Un workshop cu mult live coding in care am explicat cum functioneaza diverse structuri de date: vectori, liste, stive, cozi, hash tables, grafuri si arbori.

Am explorat impreuna avantajele si dezavantajele fiecarei tip de structura si am vazut scenarii/exemple bune de utilizare.

[2 iulie] Building an app using Blockchain – Andrei Zuica

Elon Musk vs Bitcoin? Cui ii pasa?! Noi suntem fascinati de tehnologia din spate: Blockchain – un topic hot de cativa ani deja.

Odata cu popularizarea crypto-monedelor a crescut si numarul de job-uri de blockchain developers.

Dar care este tehnologia din spatele Bitcoin? Cum poate fi folosit blockchain intr-o aplicatie reala? Ce construiesc marile companii pe blockchain technology?

Am vazut raspunsuri la aceste intrebari si chiar am construit o aplicatie de certificate digitale cu blockchain.

[5-7 iulie] Build a video call React app with WebRTC and Socket.io – Radu Albastroiu

Un workshop nou, interactiv, in care am construit de la zero o aplicatie web de video-call peste WebRTC API. Prezentarea a fost facuta in Google Meet, ce este chiar o astfel de aplicatie web ­čÖé

Intro de la structura de baza a unei aplicatii React in Javascript si cum functioneaza ea.

Apoi am aflat despre websockets si Socket.io si ne-am familiarizat cu API-ul standard de WebRTC pe care toate browserele moderne il implementeaza.

Dupa ce am construit toate partile necesare, le-am pus cap la cap in aplicatia web finala, pe care am luat-o apoi la un test-drive video.

Incercati-o si voi: github.com/RaduAlbastroiu/Open4TechWebRTC

Want more ?

Daca v-a placut acest sneak peek, puteti gasi mult mai multe poze si detalii din fiecare zi de Open4Tech, pe pagina noastra de Facebook. Follow Us pentru noutati si anunturi similare in viitor.

Gazdele

Multumim Departamentului Informatica-UCV din cadrul Facultatii de Stiinte, Universitatea din Craiova si Societatii pentru Tehnologii Computationale care organizeaza excelent, in fiecare an, scoala de vara Open4Tech Summer School.

Editia 2022

Desi a fost in conditii speciale (online), totusi – ca in fiecare an – a fost extrem de FUN.

Abia asteptam sa ne reintoarcem la Open4Tech vara urmatoare!