Tastatura de Programator

Ca programatori avem cerinte de la tastatura destul de diferite de ale utilizatorilor obisnuiti. In primul rand tastam mult mai mult. O problema pentru altii minora a mainilor pentru noi poate deveni o afectiune care ne poate afecta negativ intreaga cariera. Deci sanatatea si ergonomia sunt esentiale.

Editand, tastele de pozitionare in text (sageti, Home, End, Page Up/Down) sunt incontinuu folosite. Programele si mediile de dezvoltare pe care le utilizam au scurtaturi si taste consacrate, unele mai rar folosite de programe obisnuite. Tastele functie Fn trebuie sa fie direct apelabile si nu incarcate cu alta functionalitate.

Oferta de tastaturi este foarte diversa. Alegerea finala este subiectiva, dar pornim de la cateva reguli de baza:

  1. Calitate: taste cu apasare usoara, fara efort; cursa lina, fara “obstacole”
  2. Aranjamentul tastelor: normal, fara modificari majore
    • Tastele Home/End/Ins/Del/PgUp/PgDown in configuratie clasica
    • Fara F-Lock
  3. Butoane aditionale: internet, media si ideal programabile

Tastatura value

Logitech Value OEM – este incredibila calitatea regasita in cea mai ieftina tastatura de la Logitech. Cursa usoara, apasarea moale si aranjamentul clasic al tastelor creeaza dependenta. Multi dintre noi nu ar trece la alte optiuni considerate superioare deoarece nu reusesc sa egaleze umila tastatura Value la ce conteaza mai mult: tastat.

Tastatura semi-ergonomica

Logitech Wave – pastreaza senzatia excelenta a tastaturilor Logitech implementand o forma ceva mai ergonomica, inclusiv un pad odihnitor pentru palme.

Din pacate nu respecta regula 2.1, tastele Home/End, Del si Insert fiind mutate si rearanjate. In timp te obisnuiesti, dar… e un minus. Oricum, Logitech Wave este alegerea mea, fiind tastatura pe care o folosesc zi de zi, inclusiv cand scriu aceste randuri.

Tastatura ergonomica

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 – considerata cea mai ergonomica tastatura si obligatorie programatorilor cu probleme la tendoane, incheieturi sau RSI.

Forma “split” cu tastele despartite in doua grupuri complet separate ofera ergonomie maxima dar necesita o perioada de ajustare si este ceva mai greu de adoptat.

Pasul urmator dupa alegerea unei tasturi de calitate este invatarea si utilizarea “touch typing”.

Mai citeste: Computer de Programator